jueves, 10 de mayo de 2012

ESCALFAMENT GLOBAL I CANVI CLIMÀTIC



ESCALFAMENT GLOBAL



L'escalfament global és un fenomen de l'augment de la temperatura mitjana global, de l'atmosfera terrestre i dels oceans.
L'escalfament global està associat a un canvi climàtic que pot tenir causa antropogènica o no. El principal efecte que causa l'escalfament global és l'efecte hivernacle, fenomen que es refereix a l'absorció per certs gasos atmosfèrics (principalment H2O, seguit per CO2 i O3) de part de l'energia que el sòl emet, com a conseqüència d'haver estat escalfat per la radiació solar. L'efecte hivernacle natural que estabilitza el clima de la Terra no és qüestió que s'inclogui en el debat sobre l'escalfament global. Sense aquest efecte hivernacle natural les temperatures caurien aproximadament en uns 30 °C; amb tal canvi, els oceans podrien congelar-se i la vida, tal com la coneixem, seria impossible. Perquè aquest efecte es produeixi, són necessaris aquests gasos d'efecte hivernacle, però en proporcions adequades. El que preocupa als climatòlegs és que una elevació d'aquesta proporció produirà un augment de la temperatura a causa de la calor atrapada en la baixa atmosfera.
- S'han proposat diverses mesures amb la finalitat de mitigar el canvi climàtic, adaptar-se a ell o utilitzar geoingeniería (la manipulació intencional a gran escala del medi ambient planetari per contrarestar el canvi climàtic antropogènic) per combatre els seus efectes. El major acord internacional respectiu a l'escalfament global ha estat el Protocol de Kyoto, el qual té com a objectiu l'estabilització de la concentració de gasos d'efecte hivernacle per evitar una "interferència antropogènica perillosa amb el sistema climàtic".



CONSEQÜÈNCIES:



Els canvis climàtics pronosticats tindrien el potencial de derivar en canvis de gran escala, i probablement irreversibles, en el clima; resultant en un impacte d'abast global.



Alguns exemples dels canvis pronosticats són:



1) Significant reducció de la circulació de l'oceà que transporta aigua calenta al Nord de l'Atlántico.




2) Gran reducció de les glaceres de Groenlàndia i l'Antàrtida.



3) Acceleració de l'escalfament global a causa de la retroalimentació del cicle de carboni en la biosfera terrestre.



4) Despreniments de carboni terrestre de regions permanentment congelades i hidrats de metà en sediments costaners.




Les característiques finals d'aquests canvis encara són incertes. No obstant això, la probabilitat que un o més d'aquests canvis ocorri, incrementa amb la magnitud i durada.




Segons enquestes de diferents regions del món, l'escalfament global és avui una preocupació major en la vida quotidiana de les persones. A certes ciutats s'han constatat que més del 90% de la població té preocupació pels efectes que aquest fenomen podria tenir a futures generacions.





CANVI CLIMÀTIC

El canvi climàtic és la modificació del clima pel que fa a l'historial climàtic a una escala global o regional. Tals canvis es produeixen a molt diverses escales de temps i sobre tots els paràmetres meteorològics: temperatura, pressió atmosfèrica, precipitacions, nuvolositat,, etc. En teoria, són deguts tant a causes naturals com antropogèniques, és a dir, aquells efectes produïts per les activitats humanes en el clima de la Terra.

Això pot provocar un augment de la magnitud de crescudes fluvials, augment de la intensitat, freqüència i magnitud dels incendis, augment d'una mitjana de 50 centímetres del nivell del mar, plagues i malalties forestals, augment d'espècies invasores, reducció de la riquesa d'espècies animals, alteracions en els ecosistemes terrestres, etc.





La punta del iceberg de un modelo insostenible www.wwf.es

El mundo está cambiando. La crisis económica, ambiental y social son diferentes manifestaciones de un modelo de desarrollo insosteniblebasado en los principios de explotación de los recursos para extraer el máximo beneficio en el menor tiempo posible, sin considerar el impacto que esto genera en los ecosistemas y las poblaciones.

El cambio climático es solo la punta del iceberg de este modelo insostenible. Hace más de 20 años, los científicos comenzaron a alertar del aumento de la temperatura media global y su impacto en el complejo sistema climático.
En 1988 se creó el Panel Intergubernamental para el Cambio Climático (IPCC) que hasta la fecha ha publicado 4 informes que confirman la evidencia de estos cambios en el clima y su correlación directa con las actividades humanas.

¿Por qué se está calentando el planeta?

El cambio climático está ocasionado principalmente por la quema de combustibles fósiles (carbón, petróleo y gas) que en su combustión para producir energía liberan CO2 a la atmósfera. Desde la revolución industrial, el modelo de desarrollo ha tenido como motor estas fuentes de energía. Sin embargo, los impactos ambientales que produce este modelo, así como lo costoso del mismo, hacen necesaria la transición hacia un modelo energético basado en el ahorro, la eficiencia, las energías renovables y la justicia social. 

Una responsabilidad global

Al ser el cambio climático un problema global se necesita el acuerdo y la participación de todos los países. Lamentablemente, los gobiernos no están respondiendo a este reto con la urgencia y la ambición necesaria, como vimos con el débil acuerdo al que se llegó en la última Cumbre de Cambio Climático de Dúrban. Los responsables políticos esconden la cabeza, miran hacia otro lado más preocupados por el corto plazo y por seguir manteniendo el status quo, que por cambiar realmente el rumbo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario